От доста време се каним да разкажем за техническата страна на сватбеното видеозаснемане – как и защо използваме именно техниката, която сме избрали, какви предимства ни дава тя, също и какви недостатъци има. Ще се опитаме да представим публикацията така, че да бъде интересна и полезна дори на обикновен читател, който няма професионални технически познания. Условно статията ще бъде разделена на три части, които ще бъдат свързани с трите важни аспекта необходими за изготвянето на крайния продукт – вашият сватбен филм, а именно – видеозаснемане на картина, запис на звук и последваща обработка на заснетия материал.

Видеозаснемане

Задължително работим в екип от двама оператори, като понякога използваме и асистент. Почти винаги използваме и трета, статична камера по време на важните моменти, която ни помага да бъдем по-мобилни и да можем да разнообразим иначе тривиалните ритуали с различни гледани точки и перспективи.

Използваме камери от Sony, които в последните години направиха истинска революция в пазара на дигитална фото и видео техника. Няма нужда да изброяваме модел по модел всички налични камери и обективи. Подбрали сме ги така, че да имаме достатъчно и равностойна техника за два екипа. Самите камери позволяват всичко необходимо за качествено и безпроблемно видеозаснемане. Можем да си позволим изготвянето на филм в 4К/50р резолюция, което е напълно достатъчно и конкурентоспособно за нашия пазар. Използваме почти изцяло твърди, светлосилни обективи, които ни позволяват да снимаме в условия на ниска осветеност, както и да постигаме необходимата дълбочина на фокус, която да придаде кино усещане на сватбения филм.

Целенасочено повечето ни камери са сравнително малки и компактни, което ни ни гарантира бърза реакция и добра подвижност. Често снимаме от ръка – способ да се придаде една по-реална и „истинска“ атмосфера на изображението. Разбира се, използваме и необходимата ни стабилизираща техника, за плавни движения на камерата. За целта сме заложили на три моторизирани стабилизиращи системи (gimbal) с различна товароносимост за различни ситуации и оборудване. Винаги носим с нас и стандартна стабилизираща техника, като стативи и моноподи, както и слайдер, чрез който се придават неповторими, или поне трудно достижими по друг начин, движения на камерата. В арсенала ни има включени и два дрона. С цел оптимизиране на цените не използваме услугите на допълнителен дрон-оператор, а един от двамата оператори използва летящите платформи за кадри от въздуха. Нашето разбиране е, че различната перспектива и гледна точка на кадрите от високо е задължителна за разнообразяването и допълването на сватбения филм, но е нещо, с което не трябва да се прекалява и затова използваме въздушното заснемане умерено и само на места, на които си заслужава.

Като стил на работа можем да кажем, че не сме от най-незабележимите оператори. Движим се много, за да можем да сме винаги близо до събитията. Не очаквайте от нас да стоим неподвижно в една точка в залата и да не ни забелязвате. С това не бива да оставате с впечатление, че сме някакви досадници. С изключение на краткото време за фото сесия, когато може да ви накараме да направите някое и друго режисирано движение, не се намесваме в реалното протичане на сватбения ден. Просто се настройте, че ще бъдем близо до вас! ☺

Запис на звук

Какво е един филм без звук! Отдавна е отминало времето на нямото кино. Гледали сме достатъчно сватбени филми с лош и некачествен звук и не ни харесва. Дори при перфектно заснета картина, за да се придаде напълно атмосферата на деня е абсолютно необходимо звукът да е на високо ниво. За да постигнем добри резултати, използваме набор от четири външни аудиорекордера, като записваме звука напълно независимо от пулта на DJ-я и/или от атмосферата в залата с подходящите за целта микрофони. На всеки ритуал се подсигуряваме и с микрофони тип „брошка“, които ако не за основен звук, винаги допринасят да се чуе ясно вашето „Да“. Звукът записан в камерите използваме основно за синхронизиране и за подсигуряване, но понякога разчитаме на него и за основен, затова винаги имаме монтирани насочени микрофони и на самите камери.

Освен картина и звук от репортажното заснемане на случващото се през деня, винаги предлагаме на всяка двойка да заснемем и интервюта (пожелания) от гостите, както и послания на младоженците един към друг или пък да разкажат някоя интересна история от техния живот. Като цяло в България не е прието и традиционно заснемането на такива кадри и голяма част от двойките нямат желание за такива неща, но всички, които са проявили желание, са останали доволни от взетото решение ☺

Последваща обработка на заснетия материал

За финал на тази публикация, която придоби размери на кратка лекция, ще разкажем за третия аспект от изготвянето на вашия сватбен филм –монтаж и grade (цветови корекции). Реално погледнато с тази част започва истинската работа. Колкото и добре да заснемем една сватба, колкото и прекрасен и чист звук да запишем това си остава един макар и добър суров, репортажен материал, който сам по себе си не представлява нищо или поне няма стойността на завършен продукт.

Много пъти клиенти са ни питали за суров материал и дали можем да им го предоставим. Отговорът винаги е не. И не ни разбирайте погрешно! Този отказ не е поради някакви користни причини или поради някаква суета и мания за величие или пък заради някакви авторски права. Отказът винаги е защото този суров материал няма да допринесе по никакъв начин да запазите още по-добър спомен от Вашия ден.

Представете си около 300Gb информация, разпределена в набор от 200-300 файла и целият този набор заснет от четири различни камери и допълнително звук от три различни аудиорекордера. Какво ще намерите в тях? Наред с голяма част от кадрите, които ще видите в готовия си сватбен филм, ще видите и технически брак. Често не изключваме записа при преместване от едно място на друго – това е свързано с неизползваеми клатещи кадри. Възможно е да не сме имали време да направим необходимата корекция на експонация или цветна температура навреме и това се случва по време на заснемането. Случва се звукът в камерата да не е на необходимото ниво. Допускаме грешки. Да, хора сме и грешим и не се срамуваме да го признаем.

За целта всички тези грешки се коригират и избягват по време на монтажа и цветовите корекции на филма, който ще изготвим и вие няма да ги забележите. За нас е изключително важно да останете доволни и щастливи от нашето видеозаснемане и изготвения филм. Винаги се стремим да разберем вашите желания и изисквания към нашата работа. За целта изпращаме и въпросник, в който да ни опишете вашите желания, за да може накрая да изпълним вашите очаквания. Винаги се стремим и да добавим нещо повече, за да ги надминем.

Но да продължим за самия монтаж. От момента, в който решихме да се занимаваме с видеозаснемане знаехме какво искаме да постигаме като краен продукт. Кратък (до 60мин), динамичен,вдъхновяващ филм, който да поискате да изгледате отново след като завършат финалните надписи. Поради една или друга причина практиката е показала, че голяма част от клиентите предпочитат по-подробни и продължителни филми. Ние се съобразяваме с това желание, но винаги се опитваме да избегнем репортажното представяне и да осигурим максимално разчупен и динамичен продукт. Това е и причината да използваме задължително минимум двукамерно видеозаснемане, което много ни помага при монтажа, освен като подсигуряване за евентуално пропуснати моменти, така и за динамика в монтажа. Съкращаваме ненужните и излишни кадри, като винаги се стараем да се поставим на Ваше място и да си представим какво е важно за вас. Това винаги досега ни е било от полза и сме горди, че много, много рядко ни се налага да правим последващи корекции, след като филмът е готов.

Не по-малко важно за крайния резултат от монтажа са и цветовите корекции или така наречения grade. Представете си един ремонт на жилище. Чудесни окачени тавани, орнаменти по стените, всичко с прекрасна и гладка шпакловка. И накрая боя на петна… Същото е и при нас. Като всички и ние преминахме през различни етапи и търсехме нашия стил, но вече вярваме, че сме го напипали и вървим в правилната посока. В процеса на търсене минахме през използването на различни профили в камерите, през Log гамите, след това спряхме да ги ползваме. Сега, с натрупването на достатъчно опит, смятаме, че достигнахме до една балансирана и бихме казали правилна употреба на възможностите на камерите и използваме всички предимства, които те ни дават. В следващото кратко видео може да видите преобразуването на един суров материал в Log gamma в един завършен продукт.

За финал искаме само да кажем, че обичаме това, което правим и искаме да се развиваме постоянно.  Непрекъснато обновяваме техниката, както като хардуер (камери, обективи, микрофони), така и като умения да я използваме и боравим с нея. Но най-вече се стремим да бъдем креативни и творчески личности, които да продължават да радват Вас – нашите клиенти!